Furnizori: LADA VERDE
Cod: 032
Disponibilitate: nu este disponibil
4.00  lei
 bucata
Gulia este o sursa importanta de vitamine din complexul B, acid folic, magneziu si fosfor.

Fibre
Gulia este o legume foarte bogata in fibre, de aceea se recomanda a fi consumata in constipatie si afectiuni ale colonului. O portie de 100g de guile contine aproximativ 4g de fibre vegetale.

Vitamine
In gulie se regasesc cantitati importante de vitamine din complexul B care sunt implicate in toate functiile metabolismului uman (vitamina B1, B2, B3, B5, B6, acid folic) si de vitamina C.

O guile de marime medie (100g) contine 62 mg de vitamina C, putand acoperi necesarul zilnic recomandat. Vitamina C este un antioxidant puternic, fiind un factor de protectie anticancer, iar prin rolul benefic asupra colagenului mentine sanatatea tesuturilor si a gingiilor.

De asemenea guliile contin in cantitate mai redusa vitaminele A, E si K.

Guliile contin colina sau biotina, denumita si “vitamina H”, care impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor de catre organism.

Acizi grasi omega
Guliile contin acizi grasi omega-3 (35 mg la 100g) si omega 6 (aproximativ 27 mg la 100g).

Minerale
Dintre minerale, in cantitatea cea mai in gulii se gaseste potasiul, urmat de fosfor, calciu, sodiu si magneziu. In cantitati mai mici se regasesc minerale precum: fier, cupru, mangan si seleniu.

Potasiul este un component cu rol important in reglarea tensiunii arteriale, iar manganul este un co-factor al unei enzme de aparare cu functie antioxidanta: superoxid-dismutaza.

Beneficii ale consumului de gulii

1 Dieta de slabire
Gulia are un continut caloric foarte mic, este bogata in nutrienti, fibre si apa, fiind ideala in regimurile de slabit. 100g de gulie cruda contin doar 25 de calorii.

Gulia este o sursa excelenta de vitamina C (o cana de gulie aduce un aport de 140% din doza zilnica recomandata de vitamina C) si potasiu.

2 Diabet zaharat
Printre proprietatile guliei se numara si cea de echilibrare a nivelului de glucoza din sange, gulia fiind o leguma benefica si pentru bolnavii de diabet.

3 Efect antitumoral
S-a constatat ca arsenicul din usturoi care se gaseste si in compozitia guliei, impiedica manifestarea unor gene responsabile de aparitia celulelor tumorale.

Cercetatorii au subliniat faptul ca alimentele bogate in arsenic, precum gulia, scad riscul de cancere ovariene, tiroidiene, de san si de prostata, cu pana la 20%.

De asemenea, gulia, ca si restul legumelor inrudite din familia cruciferelor, contine antioxidanti cu rol anticancerigen demonstrat in cazul cancerului de colon si prostata. Dintre acesti antioxidanti amintim izotiocianatii, sulforafan si indol-3-carbinol.

4 Afectiuni renale
Gulia are un efect benefic asupra rinichiului, datorita anumitor compusi organici care stimuleaza eliminarea renala a toxinelor si regleaza aciditatea urinara.

Un consum sporit de gulii este asociat cu scaderea riscului de cistite sau alte infectii ale aparatului urinar cu peste 20% la femei.

5 Insomnii
S-a demonstrat ca fiertura de gulii are un efect foarte linistitor asupra animalelor de laborator. O cura de 2 saptamanii cu gulii poate reduce problemele legate de somn.

Efectul benefic in insomnii s-ar datora influentei specifice a unor substante din compozitia guliei asupra secretiei hormonale implicate in inducerea somnului.



http://www.garbo.ro/
02/20/2015 14:34:18
ladaverde
Abonează-te si primește ultimele noutăți
LADA VERDE
Giera
Cod: 307215
judet Timis
e-mail: ladaverde@yahoo.com
telefon: 0764799500
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one