Furnizori: LADA VERDE
Cod: 026
Disponibilitate: nu este disponibil
6.00  lei
 kg
Care sunt beneficiile de care ne bucuram consumand ardei capia?
- continut ridicat de glucide fata de alte legume, ceea ce ne aduce un plus de energie (surplus oportun mai ales la final de toamna si la debutul sezonului rece). Mancand ardei capia nu riscam sa ne ingrasam, deoarece continutul caloric este, totusi, unul relativ redus (intre 26 si 35 de calorii la 100 de grame) si, in plus, ardeiul capia are un continut echilibrat sub aspectul balantei energie – fibre – apa. Ardeiul capia este ceva mai caloric decat ardeiul gras.
- concentratie mare de vitamina C (de peste 2 ori mai ridicata ca cea din portocale), antioxidant atat de util pentru cresterea rezistentei organismului la infectii si raceli. Ardeii rosii (copti), in general, sunt mai bogati in vitamina C fata de ardeii verzi.
- in afara de vitamina C, daca includem ardei capia in alimentatia noastra profitam si de capsaicina din belsug. Ardeiul capia este mult mai putin concentrat in capsaicina decat ardeiul iute (de aceea nici nu ustura), dar mai concentrat in aceasta substanta fata de ardeiul gras. Capsaicina actioneaza ca vasodilatator, reducand tensiunea arteriala si, in plus, scade nivelul de colesterol. De asemenea, capsaicina are rol de anticoagulant. Actiunea sa de protejare a sistemului cardiovascular este una foarte eficienta, de aceea consumul sau scade semnificativ riscul de infarct.
- o alta substanta utila organismului, prezenta in ardeii capia, este licopenul. Pigment rosu si antioxidant redutabil, licopenul reduce riscul de cancer si de imbolnavire a sistemului cardiovazcular. Licopenul este prezent in special in ardei rosii, in primul rand in ardei capia. Se mai gaseste in rosii, pepeni si alte fructe, dar la sfarsit de toamna ardeii capia constituie o sursa de licopen foarte la indemana.
- dintre minerale, in cazul ardeilor se evidentiaza potasiul si siliciul. Potasiul are si el un rol important pentru sanatatea inimii.
- nu in ultimul rand, provitamina A (betacarotenul), gasita in ardei capia in cantitati insemnate, actioneaza tot ca un antioxidant. Betacarotenul reduce riscul de cancer (in special riscul de cancer pulmonar) si intarzie procesul de imbatranire. Continutul de provitamina A din pulpa de ardei capia este semnificativ superior celui din ardeiul gras verde si chiar mai ridicat decat cel din ardeiul gras rosu.

Proprietatile bioterapeutice ale ardeiului capia copt (rosu) sunt asemanatoare celor ale gogosarului copt, cu plusul principal al unei concentratii superioare de capsaicina.
Ardeii capia ne ajuta sa facem trecerea la anotimpul rece mai usor, reducand riscurile acestei tranzitii.
Sfatul meu este sa consumati ardei capia in stare cruda, cu branzeturi sau oua. Atat beneficiile lor pentru sanatate, cat si gustul sunt completate de usturoi sau de ceapa.



http://liviudeculescu.wordpress.com
02/20/2015 14:33:13
ladaverde
Abonează-te si primește ultimele noutăți
LADA VERDE
Giera
Cod: 307215
judet Timis
e-mail: ladaverde@yahoo.com
telefon: 0764799500
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one